GELİŞİM DESTEK

BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİ HAKKINDA PEK ÇOK ŞEY...​​

Uzman Psikolojik Danışman Nilcan Kuleli Sertgil

Bebeğinizle “Oyun Zamanlarını” en etkin şekilde geçirebilmek için neler yapabilirsiniz?

Oyuna başlarken bebeğinizin /çocuğunuzun açtığı yolu takip edin, onun liderliğini kabul edin, o ne ile ilgileniyorsa ona katılın. 

Yeni bir oyuncak aldığınızda önce oyuncağı  bebeğinize sunun ve gözlemleyin, inceliyor mu? Nasıl inceliyor? Amacını anlayabilir mu ? Oynuyor mu? Daha sonra siz nasıl oynanacağını anlatabilir ve ona  gösterebilir, oyuncak ile yapabileceği yeni fikirler verebilirsiniz.

Bebeğinizle oyun oynarken yavaş olun, onu cesaretlendirin, destekleyin, takıldığı - zorlandığı noktada fikir verin, eşlik edin, gerekirse model olun ama mümkün olduğunca onun yerine yapmayın.

Bebeğinizin verdiği ipuçlarını okuyun, zorlandığı yerleri anlamaya çalışın,  destek gerektiği anları yakalamaya çalışın. Keyif aldığı, sıkıldığı anları anlayın. Vücut dilini okuyun, bebeğinizin size bu mesajları anlatması/belli etmesi  için fırsatlar verin. Bu sayede hangi etkinlikleri seviyor, tercih ediyor, hangilerinde zorlanıyor ya da hoşlanmıyor, anlayabilir ve buna göre oyun planlamaları yapabilirsiniz.

Oyun alanınızı gözden geçirin.Güvenli bir alanda mısınız? Dikkat dağıtıcılar (televizyon, başka çocuklar, telefon vb) var mı? Etrafta ki nesneler güvenli mi? (çekilecek masa örtüleri, eşelenecek saksılar, açık prizler vb) Hareketli oyunlar için alan yeterli mi? 

İçinde bulunduğunuz çevrenin bebeğiniz üzerindeki olası etkileri nelerdir? Arkada dikkat dağıtıcıların (tv, radyo, başka çocuklar, kişiler vb) olması, yüksek ses ve ışık vb. etkisi nasıl? Bebeğiniz rahatsız oluyor mu? 

Tekrarlara hazır olun, açık olun. Bebeklerin en sevdiği şey sevdikleri oyunları/hareketleri vb tekrar tekrar yapmaktır. Sıkılsanız bile devam edin, arada ufak eklemeler ve/veya oyunda değişiklikler yapmayı deneyebilirsiniz. Ama unutmayın bebeğiniz tekrarla öğreniyor.

Gerçekçi beklentiler ile oynayın, bebeğinizin/çocuğunuzun yaşınave gelişimineuygun oyunlar, oyuncaklar ve nesneler seçin. 

Yavaş ısınan yapısı olan bir bebeğiniz/çocuğunuz varsa yeni oyuncaklar, ortamlar ve kişiler onu rahatsız edebilir. Bu durumlarda onu yavaş adımlarla yenilikleri tanıştırabilirsiniz. Oyuncağı incelemesi, için zaman verebilirsiniz. Örneğin havlayarak zıplayan oyuncak bir köpeği önce çalıştırmadan bebeğinize verebilirsiniz.  Bebeğinizin köpeğe alışmasını bekleyebilir sonra havlama ya da zıplama özelliklerini devreye sokabilirsiniz.  Başka çocuklar varsa önce onları gözlemlemesi için vakit verip sonra yanlarında ama farklı bir şeylerle oynamasını sağlayabilirsiniz. Bu yaş döneminde (24 aya kadar) beraber yani işbirliği içinde oyun beklenmez/ görülmez.

Çocuğunuzun yeni koku, tat ve dokulara tepkisi nasıl? Farklı duyusal deneyimler (çok tüylü bir pelüş hayvan, yapışkan dokulu bir nesne ya da parlak ışıklar saçan bir top vb) bebeğinizi rahatsız edebilir, bebeğinizin ipuçlarını iyi değerlendirin, bir rahatsızlık ya da kaçınma davranışı hissediyorsanız küçük adımlarla alışmasını sağlamaya çalışın. Ama vazgeçmeyin.

Yaşıtlarını işin içine katın. Yaşıtlarını gözlemleyebilmesi ve onların yanında oynayabilmeye alışmasını sağlamak için parklar, bahçeler, akraba ziyaretleri ya da oyun gruplarını kullanabilirsiniz.

Oyun sırasında bir beceri, kavram ya da bilgi öğretmekten kaçının. Oyun zamanları zevk alınan karşılıklı etkileşimlerin ve keyifli anların yoğun olduğu bir zaman dilimi olmalıdır. Bebeğinizin bol bol farklı deneyimler yaşaması ve becerilerini kullanabilmesi için uygun ortamlar hazırlanmalıdır. 


#bebekgelisimi, #bebekleoyun #oyun #gelisimdestek #neoynayalim #nasiloynayalim ##bunudene #risklibebek #bebek #nilcankulelisertgil #yerdeoyun #yasagoreoyun