GELİŞİM DESTEK

BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİ HAKKINDA PEK ÇOK ŞEY...​​

Uzman Psikolojik Danışman Nilcan Kuleli Sertgil

Parmak emme

Emme, bebeklerin kendini rahatlatma davranışıdır, bebeğiniz meme emme haricinde bunu parmağını emerek ya da emzik emerek gerçekleştirebilir, 

Emme davranışı:

kalp atışını ve kalp basıncını düzenler , stres düzeyini azaltır,

Bebeği rahatlatır,

Kendini güvende hissettirir,

Uykuya geçişini kolaylaştırır,

Bilinçli şekilde elini ağzına götürmeye başlayan bebeğiniz, etrafta çok uyaran olduğunda (yorulduğunda), dişleri kaşındığında, uykusu geldiğinde ve devam ettirmek için ya da acıktığında elini/parmağını emerek kendini düzenlemeyi öğrenir.

Normal gelişim gösteren bebeklerin pek çoğu parmağını emer.  Parmak emme sadece bebeğiniz bütün gün etrafı ile ilgilenmek ya da iletişime girmek yerine parmağını emmeye devam ediyorsa bir sorun haline gelebilir. Bu durum yaşanıyorsa neden bu kadar yoğun emme ihtiyacı olduğuna bakmak gerekebilir. 

Yapılan çalışmaların sonucunda uzun süre emzirilen,  ihtiyacına göre emzirme düzeni uygulanan ve ilk aylarda emerek uykuya geçen bebeklerin daha az parmak emme/emzik ihtiyacı olduğu görülmüş.

Bebeğinizin emme ihtiyacı bir gerçektir ve bazı bebekler doymalarına rağmen yoğun emme isteği ile memeyi bırakmak istemeyebilirler. Kimi zaman bu durum anneler için çok yorucu olabilir, bu durumda bebeğin kendi parmağını emmeyi öğrenmesine kadar kendi parmağınızı emmesini sağlayabilirsiniz ya da emzik deneyebilirsiniz.

Parmağınızın, tırnaklarınızın temiz olmasına özen göstererek, tırnak kısmının dile dönük olacak şekilde, emzirme bittiğinde memeniz yerine parmağınızı emdirmeyi deneyebilirsiniz.  

Eğer emzik kullanmayı tercih ederseniz mutlaka bebeğinizin anne memesini sağlıklı, etkin şekilde emebildiğinden yani başarılı emmeyi gerçekleştirdiği zamandan sonra denemeniz önemlidir. Aksi takdirde meme reddi yaşamanız mümkündür.

Emzik ile dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da emziği bir bakım veren yerine kullanmamaktır. Yani bebeğinizi sakinleştirmeyi emzikten önce kendiniz deniyor olmalısınız. Yani emzik bebeğin emme ihtiyacı için kullanılmalıdır, annenin rahatlığı için değil.

 Bebeğinizin parmak emmesi her zaman için emzikten daha pratiktir ve tercih edilmelidir. Emzik yere düşer, kirlenir, gece yatakta kaybolabilir. Parmak her zaman hazırdır, gece rahatça bebeğiniz bulabilir, ayrıca emziği zorla bıraktırdığınızda emme ihtiyacı azalmadı ise parmağı ile devam edebilir....

Emziği asla uzun kurdeleler, iplerle bebeğin kıyafetine tutturmayınız, boğulma açısından önemli bir risktir, mümkünse araya ip koymadan doğrudan emziğin halkasını kıyafetine tutturabilirsiniz.

Parmak emme 4-5 yaşına kadar devam eden ve gece boyunca parmağı ağzında uyuyan bebeklerde ortodonti sorunlarına yani diş gelişiminde bozulmaya sebep olabilir. Bu yaşa kadar parmak emme davranışını devam ettiren çocuk sayısı oldukça azdır.

Gece boyunca parmak emmeyi azaltmak için uykuya tam olarak daldıktan sonra parmağını hafifçe ağzından çekebilir ve gece boyunca bir kaç kez kontrol edebilirsiniz.

Bebeğiniz büyüdükçe yani 3 yaşa doğru artık parmak emmenin dişlerini bozacağını anlatabilir ve onunla işbirliği ile emmeyi azaltmayı deneyebilirsiniz. Örneğin  gece uykuya dalarken sarılabileceği kocaman bir oyuncak hayvan alabilir yanına, sarılınca elini ağzına götüremeyeceği kadar büyük J...  

Gün içerisinde elini ağzına götürüp emdiğinde uyarmaktan kaçınmak önemlidir, siz ne kadar uyarır ve konuyu gündeme getirirseniz (parmağını emme, iyi değil, büyüdün vb gibi) çocuğunuzun emmesi o kadar artabilir. Unutturmaya çalışmak ve dikkatini dağıtmak gereklidir. Emdiğini gördüğünüzde iki elini de kullanabileceği etkinlikler, işler vermek faydalı olacaktır. Ayrıca elini çıkarması için uyarmak yerine hadi çak yap bakalım diyerek iki elinizi açmanız işe yarayabilir.

 

#parmakemme #bebegimingelisimi #gelisimdestek #bebek #bebektavsiye #annebebek #wellbabyapp