GELİŞİM DESTEK

BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİ HAKKINDA PEK ÇOK ŞEY...​​

Uzman Psikolojik Danışman Nilcan Kuleli Sertgil


Bebeklik ve Erken Çocukluk Dönemi için Uyku Rutini:

1.Bebeğiniz/çocuğunuz için gün içerisinde yaşına ve özelliklerine uygun uyku-uyanma döngüsü belirleyin. 20-24 ay sonrasında gün içerisinde uzun “ara uykuları” olmasına izin vermeyin (erken çocukluk dönemi için 2 saat aşılmamalıdır).

2.Yatma saatine yakın sakin etkinlikleri tercih edin. Yemek sonrası koşturma, heyecanlı hikayeler, çizgi filmler ya da boğuşmalar çocuğunuza uyaran bombardımanı yapacak ve çocuğunuz sakinleşmekte (hem fiziksel hem de zihnen) zorlanacaktır.

3.İlk aylardan itibaren bebeğinize uyku zamanına ait bir düzen olduğunu fark ettirin, ona anlatın. “şimdi mama zamanı, sonra banyo, sonra ninni ve uyku”

4.Bebeğinizin/çocuğunuzun odasının uykuyu çağrıştıracak şekilde hazırlanması uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır. Havalandırılmış, sıcaklığı ayarlanmış (hafif serin), azaltılmış ışık olan bir oda  ve hafif uyku müziği, gibi

5.Geliştirdiğiniz rutin  uyku saati davranışlarını uygulayın;

  • Beslenme,
  • kısa sakin etkinlik (kucakta sohbet, kitap bakma vb),
  • banyo, (çok rahatlatıcı etkisi vardır)
  • yatak için hazırlanma-giyinme,
  • yatağa yatırma
  • bebeğiniz/çocuğunuz yatakta iken kitap okuma-bakma  

(bebekler için gece emzirmesi/sütü olabilir ancak daha büyük çocuklar için bu saatte süt içilmesi  hem diş gelişimi hem de gece tuvalet alışkanlığı açısından uygun değildir. )

  • karanlık ya da hafif ışıkta bebeğin uykuya dalmasına yardımcı olmak amacıyla sırtını sıvazlama, ninni söylemek, uyku müziği  vb.


6.Uyku rutinini sabit tutmaya çalışın ve bebeğinizin/çocuğunuzun bu süreci kontrol etmesine izin vermeyin, örneğin; bitmeyen hikayeler, ninni istekleri gibi,

7. Bebeğinizin yanına sevdiği bir (tercihen yumuşak) oyuncağı, vb almasını teşvik edin,

8.Yaşı büyüdükçe “Karanlıktan korkmuyorsun değil mi?” gibi korkuyu öğreten cümlelerden kaçının.

9.Eşinizle beraber ağlama, gece uyanma ve bağırma gibi durumlarda nasıl davranacağınız konusunda önceden konuşun ve davranışınıza karar verin.

10.Bebeğiniz (6-7.aydan sonra)  gece uyandığında  mümkünse emzirme dışında yatağından almadan sakinleştirmeye çalışın. Odasında ışık yakmayın, onunla sadece hafif tonla ve kısa şekilde konuşun. Eğer çocuğunuz aşırı korkmuş, kaygılı ise sakinleşene kadar ya da uyuyana kadar yanında kalın,  bebeğinizi alıp uyuduğu odadan ayrılmayın, ev içerisinde dolaşmayın, salon vb yerlerde oyun oynamayın.


11.Bebeğinizle ilgilenirken sakin ve anlayışlı olabilmeniz için kendinize gün içerisinde zaman ayırın, dinlenin ve sakinleşin. Gerektiğinde eşinizle nöbet değiş tokuşu yapın.

12.Bebeğinizin/ çocuğunuzun gerektiğinde sizden güvenli şekilde ayrılabilmesi için gün içerisinde onunla yeteri kadar zaman geçirdiğinize emin olun.

13. Cee-ee oyunu, saklambaç gibi oyunlarla ayrılık kaygısını kısa sürelerle yaşamasına yardımcı olun.

14.Ayrılık kaygısı ile başa çıkmayı öğrenebilmesi için ona fırsatlar tanıyın. Evden ayrılırken mutlaka bebeğinize haber verin. Sizin evden ayrıldığınızı görmesini sağlayın. Ayrılma zamanlarını aceleye getirmeyin, geldiğinizde de mutlaka kavuşma anına vakit ayırın, sarılın, öpün ve kucaklayın.

15.Uyku alışkanlıklarının zaman içerisinde olgunlaşacağını ve yerleşeceğini aklınızda tutarak  özellikle ilk 12 ay bebek dostu yaklaşımlarla uyku desteği verin. 

16. Bebeğinizin gelişen motor becerilerinin (oturma, ayağa kalkma, yürüme vb) ile uyku alışkanlıklarını olumsuz etkileyebileceğini unutmayın. Bu dönemlerde siz uyku rutininizi gerekli esneklikleri yaparak devam ettirin.

17. Bütün bu uygulamalara rağmen uyku alışkanlıkları ile isteğiniz şekilde yol alamadığınızı düşünüyor, ciddi sorunlar (aşırı ağlamalar, kabuslar, anne/baba farklı tutumlar, anne/babanın gece uykusuzluk yüzünden aşırı gergin ve sinirli oluşu, bebeğe olan tutumunuz gibi) yaşadığınızı düşünüyor iseniz bir gelişim uzmanından yardım alınız.


Uyku ile ilgili yaşadığınız sorunları ya da aklınıza takılan konuları danışmak için ana sayfada yer alan mesaj formunu doldurarak Uzm.Psk.Dan.Nilcan Kuleli Sertgil'e ulaşarak danışmanlık alabilirsiniz.


#uyku #bebekuykusu #uykualiskanliklari #uykuyadestek #uykurutini #bilgiyikullan #annebunudene #anneyedestek #uykuegitimi #nilcankulelisertgil #gelisimdestek