GELİŞİM DESTEK

BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİ HAKKINDA PEK ÇOK ŞEY...​​

Uzman Psikolojik Danışman Nilcan Kuleli Sertgil


Nesneleri ağzına sokma 


Bebekler emme refleksi ile doğarlar, anne karnında parmaklarını, ellerini emerler, anne karnında sıkışık ortamda ellerini ağızlarına götürmek ağızlarını bulmak kolaydır ama  çoğu bebek doğduktan sonra ellerini ağzına götürme konusunda zorlanırlar, hele bir de yeni doğanlara giydirilen o eldivenler yok mu? İşlerini daha da zorlaştırır bebişlerin (önerim ilk haftadan sonra eldivenleri çıkarmak ve yüzünü çizmesini engellemek için tırnaklarına bakım yapmak yeterli)

İki çeşit emme davranışı vardır,

  • Besleyici amaç taşıyan emme (meme, biberon emme)

  • Besleyici olmayan emme davranışı..


 Bu besleyici olmayan emme davranışı ilk aylarda tamamen bir yeni doğan refleksi iken sonraları bebeğin kendini rahatlatmak için bilinçli şekilde yaptığı bir davranışa dönüşür, 

3-4 ay arasında ellerini keşfeder ve ellerini isteyerek ağzına götürebilir  

Emme, kendini rahatlatma davranışıdır, bebeğiniz bunu parmağını emerek ya da emzik emerek gerçekleştirebilir, 

  • kalp atışını ve kalp basıncını düzenler , stres düzeyini azaltır,
  • Bebeği rahatlatır,
  • Kendini güvende hissettirir,
  • Uykuya geçişini kolaylaştırır,


 Bilinçli şekilde elini ağzına götürmeye başlayan bebeğiniz, etrafta çok uyaran olduğunda (yorulduğunda), dişleri kaşındığında, uykusu geldiğinde ya da acıktığında elini/parmağını emerek kendini düzenlemeyi öğrenir.

 Bebekler 3-4 ay ile ellerini ağızlarına götürebilmeye başladıklarında artık nesneleri de ağızlarına götürmeyi denemeye başlarlar, bu nedenle dikkatli olmak gereklidir. Bebeğin etrafında, ulaşabileceği noktalarda sadece güvenli nesneler olması önemlidir.

Bebeğin nesneleri ağzına götürmesi çok normal bir davranıştır ve bebeğin etrafı merak ettiğini gösterir. Nesneleri ağzına götürmek ve ağzına sokmak bebek için çok önemli bir gelişimsel beceridir. Bebeklerin ağız içleri parmaklarına göre çok daha hassastır ve bu dönemde  nesneleri ağızları ile keşfederler, sert, yumuşak, tüylü, pütürlü, soğuk vb. gibi...

 Bu nedenle bebeğinizin 3-4 ay ile nesneleri ağzına alarak keşfetmesine izin vermeniz çok önemlidir. 

Onu engellemeyin, güvenilir uygun nesneler ile bu eylemi destekleyin. Bu sayede bebeğiniz nesnelerin özelliklerini öğrenecek, ağız içi uyaran alması sayesinde katı mamaya başlarken anneleri çok zorlayan öğürme refleksini baskılamayı, ağız içinde geriye ötelemeyi öğrenecek, ağzının içinde katı nesneler olması hissine alışacak, azı dişleri bölgesine götürerek çiğneme davranışını deneyecek, dilini kontrol etmeyi öğrenecektir.

Bütün bu beceriler ses çıkarma, konuşma ve beslenme becerileri için çok önemlidir.


.