GELİŞİM DESTEK

BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİ HAKKINDA PEK ÇOK ŞEY...​​

Uzman Psikolojik Danışman Nilcan Kuleli Sertgil

 Paylaşabilmek


18 aylık  bebeğiniz kendiliğinden elindeki kurabiyeyi, küreğini ya da topunu sizinle paylaşmak isteyebilir ama yine de bu duruma pek güvenmemek lazım, çünkü hemen arkasından geri almak da isteyebilir 

Bebekler bu aylarda kendiliğinden paylaşma davranışı gösterebilseler de   davranışlarında tutarlı değillerdir ve henüz paylaşmayı pek bilmezler...

Bir oyuncakla başka bir çocuğun oynadığını görmek bile o oyuncağı dayanılmaz şekilde  istemek için yeterli olabilir.

Kimi zaman elinde aynısını tutsa bile karşısındakinin elindekini istediği bile olabilir.

Bebekler bu durumlarda çok farklı tepkiler gösterebilir, bir tanesi elinden oyuncak alındığında sadece anlamaz gözlerle bakabilir, bir diğeri bağırarak, iterek elindekini korumaya çalışabilir, diğeri ise ağlayarak annesine sarılmak isteyebilir.

Bebeğinizin paylaşma ve sıralı oynama davranışının gelişmesi konusunda   yanlarında kalarak, onların davranışlarını gözlemleyerek ve gerektiğinde onlar adına “konuşarak”, model olarak desteklemeniz doğru olandır.

Bu sayede bebeğiniz zamanla paylaşmanın nesneyi sonsuza kadar kaybetmek olmadığını, kendisine de sıra geleceğini öğrenecektir.

Bebeğiniz kendi evindeyken bir yaşıtı ya da kardeşi olduğunda daha da sahiplenici olabilir. Bu çok normaldir ve tamamen bebeğinizin kendi farkındalığını ortaya koyma biçimidir, burası onun alanıdır ve onun dedikleri olmalıdır . 

Bu noktada bebeğinizin belli nesneleri sınır çizmek adına kendine ayırmasına izin vermek işe yarayabilir. Örneğin belli bir koltuğun, belli bir topun ya da arabanın sadece onun olması ve paylaşmasının beklenmemesi gibi.

Bu sırada diğer nesneleri paylaşma ve sıralı oynama konusunda bakım verenler destekleyici ve yönlendirici olmalıdırlar.

Genellikle maalesef paylaşma ile ilgili bir kavga, itişme çıkana kadar ebeveynler bebeklerin birlikte oynadıkları oyunlar ile ilgilenmezler,  

Olay gerçekleştiğinde ise aynı oyuncakla oynamak isteyen bebeklerin elinden oyuncağı alıp kaldırmak ve bu sayede bir anlamda ikisini de cezalandırmak pek de  uygun yaklaşım olmayacaktır.

Bakım verenler olarak  yakından gözlemle gerekli durumda bebeğinizin yanında olarak sıralı oynamak konusunda yönlendirici olmanız ve sıra bekleme ve alma davranışını öğretmeniz  işe yarayacaktır, 

Bu yaş döneminde paylaşmama ya da yapılan yanlış davranışlara (itme, vb) ceza vermek uygun değildir ve  tam tersi durumu kötüleştirecektir.

Bir yaş civarında  itişen bebeklere basitçe  “hayır” diyerek çeken bebeğe dikkatini dağıtmak adına yeni bir oyuncak teklif etmek  ve “biraz sonra senin sıran gelecek” demeniz yeterli olacaktır (elbette gerçekten biraz sonra sıranın ona gelmesini takip etmeniz lazım).

Paylaşmayı öğrenmek için süreye ihtiyaç olduğunu ve bebeklerin bu davranışı zamanla öğreneceğini  hep hatırlayarak, büyüdükçe uzlaşma becerilerini sayenizde öğreneceklerini (“hayır, şimdi ben oynuyorum”, “Ben de bir kere oynayabilir miyim”, “şimdi sıra bende, alabilir miyim” gibi,) unutmayın.