Seçim fırsatları sunmak ve tercihlere saygı göstermek...


Bebeğinize/çocuğunuza mümkün olduğunca uygun seçenekler sunmak  ve tercihlerine saygı göstermek erken yaşlardan itibaren mümkün...

 örneğin, çorap seçimi, yatağa alacağı oyuncak seçimi, ara öğünde istediği meyve seçimi, parkta oynarken istediği salıncak, yanında götürmek istediği oyuncak vb

 Elbette özellikle erken yaşlar için seçeneklerin uygun olduğundan emin olmak önemli, evde olan meyveler, yatağa alınabilecek oyuncaklar (oyun hamuru değil), bütün oyuncakları/ekipmanları güvenli parkta ki salıncaklar gibi . 

 Tercihleri önceden hazırlayıp göz önüne çıkarmak da pratik bir çözüm olabilir, çok seçenek işi zorlaştırır ve amaç şaşabilir, 2 en fazla 3 seçenek yeterli olacaktır.

 Küçük yaşlarda tercihlerini sonradan değiştirmek isteyebilirler, sorun değil, esnek olabiliriz, büyüdükçe seçimlerin sonuçlarını anlamaya başlayacaklar. 4-5 yaş sonrasında zaman zaman seçimleri ile   baş başa kalmalarını sağlamak öğretici olabilir, örneğin seçtiği ayakkabı tercihinden ayaklarının ıslanması yaşanabilecek bir tecrübedir. Bu sayede bir sonraki sefer uygun seçim yapmayı hatırlayabilir (ama yapamayabilir de, erken yaşlarda tecrübe ile öğrenme için bir den çok fırsat gerekir ) 

 Sürekli aynı tercihleri yapan çocuğunuzu diğer seçenekleri de seçmesi için cesaretlendirebilir, beraber yapmayı, denemesini,  desteklemeyi teklif edebilirsiniz. Yaşla beraber seçeneklerinin mecburen diğer bazı seçeneklere yol açtığını, örneğin kalın çorap giydiğinde ayağına sadece çizmesinin olacağı gibi, fark etmesini sağlayabilirsiniz.

 Seçim gerektirmeyen  zamanlarda yaptığı seçimler/olası seçimler/sizlerin seçimleri vb. üzerine konuşabilirsiniz, örneğin evde iken acıktıklarında pek çok farklı seçenekleri olduğunu  bilmelerini ve nereden nasıl karşılayabileceklerini anlatabilirsiniz. Küçük yaşlar için arabayla yolculuk ederken seçtiği küçük oyuncaklarını elinden düşürdüğünde düşüp koltuk altında  kaybolduğunu ama büyük oyuncakların kolayca bulunabildiğini hatırlatabilirsiniz.

 Çocuğunuzun seçimlerini neler yönlendiriyor dikkatlice gözlemleyebilir ve üstünde düşünebilirsiniz, örneğin etraftaki diğer kişilerin ve ortamın etkisi nedir? Büyük kardeşin okuldan  abur cubur getirmesi,  sağlıklı atıştırmaların göz önünde olmayışı,  dolapta yazlık, kışlık kıyafetlerin bir arada durması, parka giderken oynayacak oyuncakların yanınızda olmaması vb.  

Önleyici yaklaşımlar ile kabul edilebilir seçenekleri sunabilirsiniz.  Erken yaş döneminde işbirliğini geliştirmek ve korumak adına çok işinize yarayacak olan bu yaklaşım yaşla beraber ve ev ortamından dışarıda geçirilen zamanların artması ile gittikçe zorlaşacaktır, örneğin arkadaşlarının evinde seçimleri “uygun” hale getirmeniz mümkün olmayacaktır J Önemli olan yaşla beraber sizin desteğinizle  bu konuda da gelişeceğini bilmenizdir.

 Peki, Bebeğimiz/çocuğumuz uygun olmayan seçimler yaptığında ne yapalım?

 Yaşı küçük olanlar için en işe yarar çözüm dikkatini dağıtmak ve olaydan uzaklaştırmak olacaktır,

 Yaş büyüdükçe tercihleri önceden iyi planlanamamış isek ve bize uygun olmayan tercihi seçtiyse ve bu tercih tehlikeli değil ise ya da bir “soruna” sebep olmayacak ise o seferlik kabul etmek ancak bir sonraki sefer için tercihleri doğru hazırlamak,

 Yaşları büyüdü ise hoşumuza gitmese de tercihlerine saygı göstermek ve gerektiğinde sonuçları üzerinde konuşarak bir sonraki sefer için yönlendirme yapmak olabilir,

Elbette tehlikeli ve güvenliğini tehdit edecek seçimlere mutlaka müdahale edilmelidir, (Aslında durup düşündüğümüzde bu durumların yani gerçekten tehlikeli durumların  çok az olduğunu fark edeceksiniz, çoğunlukla kendimize uymadığı için tercihlerini uygun bulmuyoruz )

 Sonuç olarak çocuklarımıza onların da bireysel tercihleri olduğunu fark ettirmek ve tercihlerini uygun şekilde ortaya koymaları için onları desteklemek ve bu tercihlere saygı göstermek önemli, bunun yolu yaşlarına uygun tercih yapmaları konusunda cesaretlendirmek ve bu tercihler üzerinde konuşarak bağlantıları, sonuçları fark etmelerini sağlamak ve durumlara “uygun” tercihler konusunda gelişmelerini sağlamak, 

 Altını çizmekte fayda var, bize uygun değil, duruma uygun kendi tercihleri !

 #welbabyapp #bebegimingelisimi #gelisimdestek #bebek #bebektavsiye #secimfirsatlari #nilcankulelisertgil 

GELİŞİM DESTEK

BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİ HAKKINDA PEK ÇOK ŞEY...​​

Uzman Psikolojik Danışman Nilcan Kuleli Sertgil