GELİŞİM DESTEK

BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİ HAKKINDA PEK ÇOK ŞEY...​​

Uzman Psikolojik Danışman Nilcan Kuleli Sertgil

​​0-24 ay arası bebeklerde gelişim nasıl değerlendirilmelidir?


Birinci basamak:

Bütün sağlıklı gelişen ve gelişim riski olan bebeklere "Gelişim Tarama Testi"uygulanması  

(Çocuk doktorunuz tarafından, kontrol zamanlarınızda, toplam 3 kere- tercihen 9-12. Ay ve 18. Aylar içerisinde uygulanmalıdır.)


 Bebeğiniz için Gelişim Tarama Testi yaptırdınız mı?

Gelişmiş ülkelerde  bebeklerin  gelişimini  yakından takip edebilmek için en az 2 yaşına kadar rutin gelişim tarama testleri uygulanmaktadır. Bu sayede hem bebeğin gelişimi yakından takip edilmiş hem de ailelere bebeklerinin gelişimine yönelik destekleyici öneriler verilmiş olur. Gelişim Tarama testlerinin bir diğer önemli amacı da gelişimde oluşabilecek gecikmeler ya da sorunları erken dönemde tespit etmektir.

 Gelişimsel tarama testleri kısa süre içerisinde sağlıklı olduğu varsayılan bir grup çocuk içerisinde desteğe ihtiyacı olanları belirlemek adına uygulanan yöntemlerdir. Gelişim tarama testleri, çocuk doktorları, gelişim psikologları, çocuk psikiyatristleri ve çocuk gelişimi ile ilgilenen diğer uzmanlar tarafından  kullanılır.

Gelişim tarama testleri sağlıklı olduğu varsayılan bebeklere 2 yaşına kadar   en az 2  kere  uygulanmalı ve gelişimin yolunda olup olmadığı takip edilmelidir.  Gelişmiş ülkelerde sağlıklı çocuk kontrollerinde çocuk sağlığı uzmanları tarafından gelişim tarama testlerinin bütün çocuklara düzenli olarak uygulanması önerilmektedir. 

Bebeğinizin gelişiminin doğru değerlendirilmesi için doğru gelişim tarama testinin uygulanması önemlidir. 

Günümüzde 0-24 ay arası  bebekler için ebeveyn bildirimli yani  anne/baba/bakım verenden  alınan cevaplara dayanan tarama testleri önerilmektedir.  Örneğin SİATT Bebeklik ve Erken Çocukluk Dönemi Sosyal İletişim Alan Gelişim Tarama Testinin aileler için uyarlanmış versiyonu olan  "well baby-bebeğimin gelişimi" uygulaması ile bebeğinizin gelişim taramasını yapabilirsiniz.

Gelişim tarama testi bebeğinizin becerilerini aynı yaş döneminde olan diğer bebeklerle kıyaslayarak bebeğinizin yaşına göre gelişim seviyesini belirler. Bu sayede bebeğinizin gelişiminin normal yani yaşına uygun ya da riskli yani yaşına göre gecikmeli olup olmadığını belirler. Doğru bir gelişim tarama testi aynı zamanda bebeğinizin hangi becerileri yapabildiğini ve hangi becerileri yapması gerektiğini belirleyebilmelidir. Gelişim tarama testi sonuçlarının uzman tarafından size yorumlanması sayesinde  bebeğinizin hem güçlü hem de desteğe ihtiyacı olan becerilerini öğrenebilirsiniz

Gelişim testi sonucunda yaşına göre riskli olarak belirlenen bebekler için kapsamlı gelişim değerlendirme testi  uygulanması gereklidir

İkinci Basamak:

Gelişim Tarama Testi ile risk belirleniyorsa  “Kapsamlı Gelişim Değerlendirmesi” ve gerekli görülüyorsa "Sendrom özel tarama testleri/değerlendirmesi" yapılması gereklidir. 


Çocuk doktorunuzun gelişimsel değerlendirmelerin yapılması için sizi ilgili çocuk sağlığı uzmanına yönlendirmesi gereklidir. Bu uzmanlar  çocuk nörolojisi, psikiyatristi, gelişim uzmanı, pediatrik fizyoterapist,  vb. gibi olabilir.

Bu yaş grubu için "Kapsamlı Gelişim Değerlendirmesi" şu yöntemleri içermelidir:


  • bebeğin gelişimsel değerlendirilmesi için uzman tarafından uygun gelişim değerlendirme testinin uygulanması,
  • gelişimin tüm alanlarının (bilişsel, motor, iletişim, sosyal, duygusal, duyusal vb) değerlendirilmesi,
  • bebeğin spontane durumunun gözlenmesi, 
  • bebek-anne/baba/bakım veren ilişki gözlemi,
  • bebeğin temel düzenleme becerilerinin değerlendirilmesi.

 Değerlendirmenin hiç bir basamağında   bebekler bakım verenlerinden ayrılmamalı ve tek başlarna değerlendirmeye alınmamalıdır.


Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimini  değerlendirebilmek ve destekleyebilmek için 
anasayfada yer alan 
mesaj formunu doldurarak 
Uzm.Psk.Dan. Nilcan Kuleli Sertgil'e ulaşabilirsiniz.




#gelisim #gelisimtaramatesti #bebekgelisimi #risklibebek #siatt #gelisimseldegerlendirme #anne/baba #cocukdoktoru #anneyedestek #gelisimuzmanı #nilcankulelisertgil #bilgiyikullan #bunuyap #wellbaby #bebegimingelisimi #otizm #gelisimselsorunlar #siatt #m-chat #bayley