SİATT GİMY modelinin amacı, duygulanım ve etkileşimle kurulan karşılıklı ilişki sayesinde bebeğin/çocuğun gelişimsel sürecinin (becerilerinin) desteklenmesini sağlamaktır.
SİATT GİMY modeli, bebeğin/çocuğun gözlemlenen davranışlarının (becerilerinin), sahip olduğu gelişimsel ve ilişkisel kapasitesinin/seviyesinin sonucu (yansıması) olduğunu varsayar.
Bu seviyenin işlevselliğinin gelişmesi ve (gelişimsel) becerilerde ilerleme olabilmesi için öncelikle ilişkisel beceriler için temel olan durumların (duygulanım, etkileşim tarzı, kendini güvende hissetme, regülasyon) optimize edilmesinin ve güçlendirilmesinin gerekliliğini vurgular.
Ancak bu sayede gelişimsel becerilerde doğal kazanımların sağlanmasının mümkün olacağı ve paralel olarak işlevsellikte artış olacağı varsayılmaktadır.
Bu nedenle, davranışlara (gelişimsel beceri ve seviye) bakılarak yapılan gözlemler, ilişkisel gözlemlerle desteklenmeli, bebeğin gelişimsel ve ilişkisel seviyesi belirlenmelidir.
Müdahale bu noktadan başlayarak doğal etkileşim içerisinde uygun yaklaşımlarla (*) bebeğin gelişimsel ve ilişkisel kapasitesini destekleyecek nitelikte olmalıdır.
Bu sayede bebeğin/çocuğun uygun ortam ve ilişki ile desteklenen kapasitesi gelişme imkanı bulabilecektir.
Desteklenen gelişimsel ve ilişkisel kapasiteler sayesinde bebek/çocuk becerilerini geliştirebilme imkanı bulacak, gelişen beceriler bebek/çocuk tarafından kullanılır hale gelerek bakım verenler/uzmanlar tarafından gözlemlenebilir olacaktır.
Bu durum da SİATT formu maddelerine (gelişimsel değerIendirme) yansıyacaktır.
SİATT GİM Yaklaşım Modeli:
Dinamik, duygu odaklı etkileşim temelinde bebeğin kapasitelerini destekleyerek gelişime ait becerilerin doğal olarak ortaya çıkmasını amaçlamaktadır.
Bu program FIoor time ve ilişki temelli diğer eğitim modelleri ile SİATT testi ve eğitim programı arasında bir köprü kurmayı hedefler ve bebeğin gelişimini ve gelişimi desteklemek amacıyla yapılan müdahaleleri kanıta dayalı şekilde takip edebilme imkanı verir.
(*) SİATT GİMY uygulamaları
Bu eğitimde bebeklik ve erken çocukluk dönemi ile çalışan uzmanlara gelişimsel ve ilişkisel çalışabilmeleri için gerekli yaklaşımlar(*) konusunda bilgi paylaşımı yapılacak ve vakalarına aktarımlarında yol gösterilecektir.
Eğitime katılmak için SİATT temel düzey ve İleri Düzey kurslarını tamamlamış olmak,
Hali hazırda bebeklik ve erken çocukluk dönemi ile çalışıyor olmak ( vaka paylaşımı imkanı) gereklidir.
Maksimum 5 kişilik gruplar oluşturulacaktır.
Başvuru ve detaylı bilgi için nilcan@gelisimdestek.com.