HANGİ ETKİNLİK?


Bebeğinizle güzel zaman geçirmeyi hedefleyin, mükemmel zamanlar değil !

🎈Bebeğinizle ilgili pek çok öneri okuyorsunuz, öğreniyorsunuz,...

🎈Hangisini yapacaksınız, hepsini mi yapmalısınız? yapmaz iseniz bebeğiniz geri mi kalacak ?

🎈Öncelikle bebeğinizle güzel vakit geçirmeyi hedefleyin, mükemmeli hedeflemeyin çünkü mükemmele ulaşmaya çalışırken güzel zaman geçiremezsiniz...

🎈Seçtiğiniz etkinliği gerçekleştirirken öğretme kaygınız olmasın, beraber güzel geçirilecek bir zaman/ortam yaratmayı hedefleyin.

🎈Bebeğiniz ve aileniz için uygun önerileri dikkate alın, bebeğinizin mizacına, gelişimine, ilgi alanına uygun önerileri olmalarına özen gösterin.

🎈Bebeğinizin öğrenmesini geliştirecek, önemli bir kısmı onun beceri repertuarında olan ama bir kısmı da sizin desteğinizle gerçekleşecek etkinlikleri seçin. Bu sayede bebeğinizin öğrenme alanını genişletebilecek ve sizin vereceğiniz az bir destekle bir adım sonraya geçmesini sağlayabileceksiniz.

🎈Bebeğinizin sinyallerini iyi gözlemleyin, hazır olmadığı, çok zorlandığı ve sadece sizin desteğinizle yapacağı etkinlikleri henüz denemeyin,

🎈Bebeğinizin aşırı uyarılma, huzursuzlanma ve sıkılma durumlarını dikkatle gözlemleyin.

🎈Unutmayın mükemmel ebeveyn yok !

Duyarlı, düşünceli ve kendini adamış ebeveynler var 😊


Bebeğinizle “Oyun Zamanlarını” en etkin şekilde geçirebilmek için neler yapabilirsiniz?

Bebeğinizle oynarken:

 O ne ile ilgileniyorsa ona katılın. O bir şey ile ilgileniyorsa kendiniz bebeğinize yeni bir oyun ya da oyuncak teklif etmeyin. Bebeğinizin açtığı yolu takip edin, O’nun liderliğini kabul edin,   

Yeni bir oyuncak aldığınızda önce oyuncağı bebeğinize sunun ve gözlemleyin, inceliyor mu?

Nasıl inceliyor? Amacını anlayabilir mu ? Oynuyor mu?

Daha sonra siz nasıl oynanacağını ona gösterebilir, anlatabilir ve oyuncak ile yapabileceği yeni fikirler verebilirsiniz.

Bebeğinizle oyun oynarken yavaş olun, onu cesaretlendirin, destekleyin, takıldığı - zorlandığı noktada fikir verin, eşlik edin, gerekirse model olun ama mümkün olduğunca onun yerine yapmayın.

Oyun alanınızı gözden geçirin. Güvenli bir alanda mısınız? Dikkat dağıtıcılar (televizyon, başka çocuklar, telefon vb) var mı? Etrafta ki nesneler güvenli mi? (çekilecek masa örtüleri, eşelenecek saksılar, açık prizler vb) Hareketli oyunlar için alan yeterli mi?

Tekrarlara hazır olun, açık olun. Bebeklerin en sevdiği şey sevdikleri oyunları/hareketleri tekrar tekrar yapmaktır. Sıkılsanız bile devam edin, arada ufak eklemeler ve/veya oyunda  değişiklikler yapmayı deneyebilirsiniz. Unutmayın bebeğiniz tekrarla öğreniyor.

Oyun sırasında sürekli bir beceri, kavram ya da bilgi öğretmekten kaçının. Oyun zamanları zevk alınan karşılıklı etkileşimlerin ve keyifli anların yoğun olduğu bir zaman dilimi olmalıdır. Bebeğinizin bol bol farklı deneyimler yaşaması ve becerilerini kullanabilmesi için uygun ortamlar hazırlanmalıdır. Kavramların öğretilmeye çalışması (bu sarı bu uçak vb), sürekli yönerge verilmesi (üstüne koy, diz, göster vb) ve sorularla bilginin sınanması (bu ne? Nerede ? gibi) oyunun ritmini bozacak ve bebeğinizin kaçınmasına  sebep olacaktır.